Var
Varul in industria construcţiilor
Varul este singurul material care vine în industria construcţiilor cu o vechime de peste 7500 de ani, si căruia i-a oferit poziţia de lider de necontestat în tendinţa folosirii lui. În urma proceselor tehnologice de hidratare sau stingere, realizate la nivel industrial cu abur, si măcinare până la granulaţia stabilită conform standardelor, VARUL HIDRATAT este utilizat în industria construcţiilor în producerea de mortare uscate şi umede.
Varul în industria metalurgică
Aplicaţiile varului în industria metalurgică sunt datorate proprietăţii acestuia de a purifica metalul topit. În prezent nu se mai extrage fierul din minereu, producţia fierului are la baza reciclarea fierului vechi. Aici intervine actiunea varului, datorită proprietăţii acestuia de a desulfuriza fonta, de a imbunataţi calitatea metalui prin extragerea siliciului, fosforului şi a sulfului. Este foarte important ca varul să aibă un continut redus de sulf si de dioxid de carbon rezidual.
Stabilizarea solului cu var
Varul măcinat nestins se utilizează ca agent în stabilizarea solurilor argiloase pentru realizarea terasamentelor de drumuri şi a platformelor industriale, funcţie de caracteristicile solului şi umiditatea acestuia. Folosit in dozaje corespunzătoare, determinate de laboratoare specializate, varul amestecat cu argilă de la faţă locului, cu ajutorul utilajelor specializate, stabilizeaza solul pe porţiunea respectivă, eliminând şi costurile inlocuirii solului cu agregate de râu sau de carieră. Solul tratat asfel devine mai puţin maleabil, umiditatea relativă se micşorează şi este mai uşor compactabil şi astfel, se imbunătăţesşe soliditatea şi stabilitatea acestuia.
Varul in aplicaţii privind protecţia mediului şi agricultura


Varul tratează, in diferitele sale forme, apele reziduale, ajutând astfel natura să-şi refacă echilibrul in urma intervenţiei umane.


Varul purifică apa in staţiile de tratare, înainte de a fi furnizată reţelelor urbane, valorificând deasemenea ph-ul varului şi proprietăţile sale antiseptice.


Varul desulfurizează gazele produse de arderea diverselor tipuri de carbune in termocentrale, reducând astfel uriaşul impact pe care-l au acestea asupra mediului prin producerea de ploi acide.


Varul curătă şi dezinfectează şi de aceea agronomii îl folosesc la stropitul plantelor şi al pomilor fructiferi.


Varul reduce aciditatea solului. Tratarea solurilor acide, soluri care dealtfel nu pot furniza nici un beneficiu, se face cu var stins in combinaţie cu calcar macinat, produs ce modifica ph-ul solului, neutralizând aciditatea şi redând astfel terenul circuitului agriculturii.

copyright ©2007 Macon Deva ®
Design: TMT Media International